In een rechtszaak over het gebruik van Bitcoin voor het overmaken van geld voor illegale activiteiten van drugshandel, heeft de rechtbank van Colombia Bitcoin en cryptocurrencies als „geld“ beschouwd.

Op vrijdag 24 juli kondigde een federale rechtbank aan dat ’s werelds grootste cryptocurrency Bitcoin de status van „geld“ krijgt onder de Washington, D.C., Money Transmitters Act. Hoofdrechter Beryl A. Howell schreef voor het U.S. Districtshof van Colombia dat geld „meestal een ruilmiddel, betaalmiddel of waardeopslag“ betekent. Bitcoin is deze dingen“. De rechtbank voegde er ook aan toe dat de wet van D.C. de betekenis ervan overneemt, ook al wordt „geld“ niet strikt gedefinieerd.

De beslissing om Bitcoin de „geld“-status toe te kennen kwam omdat de rechtbank ontkende alle strafrechtelijke aanklachten tegen Larry Dean Harmon te verwerpen. Harmon is beschuldigd van het exploiteren van een ondergronds Bitcoin System handelsplatform en van het runnen van een niet-gelicentieerde geldtransportonderneming volgens de D.C.-wet.

Deze uitspraak zou nieuwe parameters kunnen stellen voor het Districtshof van Colombia bij het reguleren van cryptocurrencies als onderdeel van het overmaken van geld. Het geeft ook duidelijkheid over hoe de federale en staatsautoriteiten crypto behandelen voor anti-witwasdoeleinden. Volgens de federale rechtbank bood Harmon diensten aan om illegale Bitcoin-transacties als schoon te laten zien. De grootjury van de federale rechtbank klaagde Harmon vorig jaar in 2019 aan.

Met het argument dat Bitcoin geen „geld“ is, probeerde Harmon de claims van de rechtbank over het illegaal overmaken van geld te verwerpen. Zo zei hij dat zijn platform geen „geldoverdracht“ was volgens de Amerikaanse code.

De wet van D.C. keurt Bitcoin goed onder de definitie van geld.

Peter Van Valkenburgh, directeur van onderzoek bij Coin Center, zei dat de recente uitspraak van het districtshof betekent dat Bitcoin alleen de status van „geld“ heeft in de context van de wet op de geldtransmissie van D.C.. Van Valkenburgh zei:

Deze zaken duiken de hele tijd op omdat bijna elke staat zijn eigen definitie van geldoverdracht heeft“ die de vergunningsvereisten triggert.

Volgens de rechtbank maakten de diensten van Harmo deel uit van de Darknet. Ze werden speciaal ontworpen en geadverteerd om de drugs, geweren en illegale Bitcoin-transacties te verbergen voor de wetshandhaving. Volgens de aanklacht van de rechtbank wisselen Harmon’s diensten tussen 2014 en 2017 ongeveer 311 miljoen dollar uit.

De rechtbank heeft ook ontkend dat Harmon’s 160 Bitcoins die momenteel door de overheid in beslag zijn genomen, zijn vrijgegeven. Harmon’s gerechtelijk bevel luidt dat er een grote kans is dat al deze fondsen deel uitmaakten van zijn vermeende drugshandelscomplot.

Op dit moment is er geen gewoonterecht in de VS dat cryptokringen op een bepaalde manier behandelt. Daarom hebben verschillende staten verschillende wetten voor Bitcoin en crypto. Het zal dus interessant zijn om te zien of andere staten Bitcoin en crypto definiëren als „geld“. Ook verwachten we dat de federale wetgeving in de toekomst een gemeenschappelijke definitie van pan-America zal hebben.

Kommentare geschlossen.